Instructie
Met je klasgenoten ga je zelf een rap of spoken word schrijven over de Tweede Wereldoorlog. Dat doe je aan de hand van voorwerpen en verhalen uit een museum of herinneringscentrum.
De site is verdeeld in vieren: instructie, kennisclips, videoclips en musea.
Hoe schrijf je een rap of spoken word?
Je begint met het kiezen van een museum, of misschien heeft jouw docent dat al gedaan. Van elk museum is een kennisclip gemaakt, waarin Vincent Bijlo vertelt over drie voorwerpen uit het museum en een rapper of spoken word artist een rap of spoken word presenteert over een voorwerp. Bekijk de kennisclip van het gekozen museum.
Onder de kennisclip vind je een link naar de foto’s van de voorwerpen. Ook vind je daar meer informatie. Zo kan je de verhalen over de voorwerpen nog eens rustig nalezen. Wil je nog meer informatie over de Tweede Wereldoorlog? Dan kan je de links onder aan deze pagina gebruiken.
- Met alle informatie die je hebt gezien, gehoord en gelezen kan je aan de slag! Met onderstaande werkbladen kan je in vier stappen een rap of spoken word schrijven, samen met jouw klasgenoten.
Je kunt het werkblad op je computer invullen en opslaan of uitprinten en met de hand invullen.Om de rap of spoken te laten passen op de beats bestaat deze uit drie coupletten en een refrein. Elk couplet en ook het refrein bestaat weer uit acht zinnen. Een couplet kan bijvoorbeeld over één voorwerp of verhaal gaan of juist een algemeen beeld geven van de oorlog.
Voor het maken van een rap of spoken word heb je natuurlijk een goede beat nodig! Je kunt kiezen uit zes beats die gemaakt zijn door de Konrad Koselleck Big Band. Zij hebben zich laten inspireren door de Big Band muziek uit de jaren ’40, de periode van de Tweede Wereldoorlog.
Is de rap of spoken word helemaal klaar? Dan is het tijd om een opname te maken. Een geluidsopname en misschien ook wel een video- opname; jouw docent bespreekt met jullie hoe jullie de opname van de rap of spoken word gaan maken.
Vertel Vrijheid! Deel jullie rap of spoken word met medeleerlingen, familie of vrienden, en laat zien waarom het herdenken van de Tweede Wereldoorlog voor jou belangrijk is.
Werkbladen
Beats
Tips
Kiddo Cee
Atta de Tolk
Tweede Wereldoorlog en bevrijding
Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding? Klik dan op deze links:
Vertel Vrijheid! is een initiatief van Stichting Musea- en Herinneringscentra 40-45.
Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 (SMH) is het samenwerkingsverband van 15 grote musea en herinneringscentra in Nederland met een bereik van 1,2 miljoen bezoekers per jaar. www.smh40-45.nl
Vertel Vrijheid! wordt mogelijk gemaakt door
Colofon
Konrad Koselleck Big Band beats en muziek kennisclips
Vincent Bijlo teksten kennisclips
Nina Mispelblom Beyer regie en productie videoclips
Postmen regie en productie kennisclips
Schiavone Simpson, Leonie Klooster, Atta de Tolk, Kiddo Cee raps en spoken words in kennisclips
Idske Bakker ontwerp project, lesmateriaal en projectleiding
Voor meer informatie info@vertelvrijheid.nl