Instructie

Met je klasgenoten ga je zelf een rap of spoken word schrijven over de Tweede Wereldoorlog. Dat doe je aan de hand van voorwerpen en verhalen uit een museum of herinneringscentrum.

Hoe werkt de site?

De site is verdeeld in vier onderwerpen: instructie, kennisclips, videoclips en musea.
Bij instructie vind je de werkbladen, beats en instructiefilmpjes voor het schrijven van de rap of spoken word. De kennisclips heb je nodig om het schrijfproces te starten. Wil je inspiratie opdoen? Dan kan je kijken naar de videoclips. Dit zijn clips die in 2019 en 2020 gemaakt zijn door leerlingen van verschillende scholen in Nederland. En wil je meer informatie over een museum? Klik dan op de pagina musea.

Hoe schrijf je een rap of spoken word?

  1. Je begint met het kiezen van een museum, of misschien heeft jouw docent dat al gedaan. Van elk museum is een kennisclip gemaakt, waarin Vincent Bijlo vertelt over drie voorwerpen uit het museum en een rapper of spoken word artist een rap of spoken word presenteert over een voorwerp.
  2. Onder de kennisclips vind je een link naar de foto’s van en de voorwerpen. Ook vind je daar meer informatie. Zo kan je de verhalen over de voorwerpen nog eens rustig nalezen. Wil je nog meer informatie over de Tweede Wereldoorlog? Dan kan je de links onder aan deze pagina gebruiken.
  3. Met alle informatie die je hebt gezien, gehoord en gelezen kan je aan de slag! Vertel Vrijheid heeft werkbladen gemaakt waarin je in vier stappen een rap of spoken word schrijft, samen met jouw klasgenoten.
    Begin bij stap 1 en download het werkblad. Je kunt het werkblad op je computer invullen en opslaan of uitprinten en met de hand invullen. De rap of spoken word bestaat uit drie coupletten en een refrein. Elk couplet en ook het refrein bestaat weer uit acht zinnen. Een couplet kan bijvoorbeeld over één voorwerp of verhaal gaan of juist een algemeen beeld geven van de oorlog.
    Jouw docent verdeelt de klas in vier groepen. Drie groepjes schrijven elk een couplet, één groepje schrijft het refrein.
  4. Voor het maken van een rap of spoken word heb je natuurlijk een goede beat nodig! Je kunt kiezen uit zes beats die gemaakt zijn door de Konrad Koselleck Big Band. Zij hebben zich laten inspireren door de Big Band muziek uit de jaren ’40, de periode van de Tweede Wereldoorlog. Kies met je klasgenoten de beat die jullie willen gebruiken. Je kunt de beat afspelen en downloaden.
  5. Is de rap of spoken word helemaal klaar? Dan is het tijd om een opname te maken. Een geluidsopname en misschien ook wel een video- opname; jouw docent bespreekt met jullie hoe jullie de opname van de rap of spoken word gaan maken.
  6. Vertel Vrijheid! Deel jullie rap of spoken word met medeleerlingen, familie of vrienden, en laat zien waarom het herdenken van de Tweede Wereldoorlog voor jou belangrijk is. Wil je nog meer mensen bereiken met jullie rap of spoken word? Stuur dan de opname naar info@vertelvrijheid.nl. Als wij akkoord hebben van jouw docent kan de opname geplaatst worden op de social media van Vertel Vrijheid.

Tips

Rappers Kiddo Cee en Atta de Tolk hebben speciaal voor dit project een videobericht gemaakt met tips om een vette rap of spoken word te maken.

Kiddo Cee

Atta de Tolk

Tweede Wereldoorlog en bevrijding

Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding? Klik dan op deze links:

Vertel Vrijheid! is een initiatief van Stichting Musea- en Herinneringscentra 40-45.
Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 (SMH) is het samenwerkingsverband van 15 grote musea en herinneringscentra in Nederland met een bereik van 1,2 miljoen bezoekers per jaar. www.smh40-45.nl

Vertel Vrijheid! wordt mogelijk gemaakt door

VSB fonds, iedereen doet meeFonds voor CultuurparticipatieFonds 21Vfonds investeert in VREDE75 jaar vrijheidPrins Bernhard Cultuurfonds. De kunst van het geven

Colofon

Konrad Koselleck Big Band beats en muziek kennisclips
Vincent Bijlo teksten kennisclips
Nina Mispelblom Beyer regie en productie videoclips
Postmen regie en productie kennisclips
Schiavone Simpson, Leonie Klooster, Atta de Tolk, Kiddo Cee raps en spoken words in kennisclips
Idske Bakker ontwerp project, lesmateriaal en projectleiding

Voor meer informatie info@vertelvrijheid.nl

Partners Vertel Vrijheid!

Stichting Musea en HerinneringscentraAirborne Museum HartensteinBevrijdingsmuseum ZeelandFries VerzetsmuseumHerinneringscentrum Kamp WesterborkIndisch Herinneringscentrum Joods Cultureel KwartierMuseonMuseum Rotterdam | 1940-1945 NUNationaal Monument Kamp AmersfoortNationaal Monument Kamp VughtNationaal Onderduikmuseum AaltenOorlogsmuseum OverloonVerzetsmuseumVrijheidsmuseum
Konrad Koselleck Big BandPostmenMeester Ontwerpers